Și tu te temi de furia laptelui?

Ca să înțelegi ce înseamnă furia laptelui, este important să înțelegi care sunt etapele prin care trece producția de lapte. Astfel, vei putea preveni această angorjare serioasă a sânului, căci cel mai bun tratament este desigur, prevenția. Iar dacă totuși te vei afla în această situație, să ai toate informațiile care să te ajute să depășești momentul critic și să continui cu succes alăptarea .

Producția de lapte se instalează din timpul sarcinii, indiferent de modul în care vei naște. Nu uita, corpul tău se pregătește pentru o naștere vaginală! Așadar, primul lapte, colostrul este prezent din prima zi de viață a bebelușului tău, dar cantitățile mici de lapte sunt influențate de nivelul scăzut de prolactină din timpul sarcinii.

Imediat după naștere, când este eliminată placenta și nivelul de progesteron scade, prolactina, hormonul responsabil de producerea laptelui matern, crește. În același timp, unitatea care produce lapte, alveola, se mărește rapid, ceea  duce la o creștere abruptă și vizibilă a producției de lapte, în aproximativ trei-patru zile de la naștere. Indiferent de tipul nașterii. Ce vei observa? Sânii se angorjează- cresc în volum, sunt plini, grei, calzi. Simți că ” vine laptele” cum se mai spune popular. Acesta fază se numește științific lactogeneza secundară sau faza a doua a lactației, iar angorjarea este una fiziologică, normală. 

Există însă situații când colostrul nu este scos din sâni eficient în primele zile după naștere. Auzi poate că e doar colostru, nu e lapte, deci aștepți ”să vină laptele” și abia apoi te gândești să pui bebelușul la sân. Sau poate ai fost sfătuită  în mod greșit să suplimentezi cu formulă,  pentru că nu ar avea cum să se sature un nou- născut cu câteva picături de lapte. Așa cum este posibil să fi atașat nou- născutul la sân imediat după naștere și să-l fi alăptat la cerere, dar atașarea să nu fi fost corectă, să ai răni, bebelușul să fi supt des, dar suptul să fi fost preponderent fără înghițituri- toate acestea ducând la un supt ineficient. Rezultatul este același: colostrul nu a fost drenat, scos din sân în mod eficient și suficient. Urmarea o reprezintă angorjarea patologică a sânilor. Sau mai cunoscut: furia laptelui. Sânii vor fi tensionați, grei, dureroși, cu gâlme, laptele va fi greu de extras și e posibil apară febră, frison și o stare generală proastă.

Așadar reține: pentru a preveni furia laptelui, este important să pui bebelușul la sân cât mai curând după naștere, să ai grijă să îl atașezi corect( ascultă- i înghițiturile) și să-l alăptezi la cerere , evitând cât de mult se poate suplimentarea cu formulă de lapte.

Daca nu suge, sunteți despărțiți sau alt motiv te împiedică să alăptezi, inițiază mulsul manual și pomparea cât mai curând după naștere, până când alăptarea va fi posibilă.

Dar poate citești acest articol când deja furia laptelui s- a instalat. Ce faci?

Dacă bebelușul suge, el este cea mai bună pompă!  Dacă însă sânul este foarte tare, umflat, este posibil să nu mai poată prinde corect areola și atașarea să doară. În acest caz este important să înmoi areola pentru a-l ajuta să prindă sânul corect.

Apasă înspre torace, precum în desenul de mai jos timp de câteva secunde, schimbând poziția degetelor, până când încep să iasă picături de lapte și zona devine mai maleabilă. Asigură-te că înghite, observă sânul, sa fie mai suplu, mai gol după sesiunea de alăptare.  În acest caz nu mai are rost pomparea. Dacă bebelușul suge eficient, dar tu vei folosi și pompa după fiecare masă,  te vei confrunta cu o supraproducție, pe principiul cererii și al ofertei.

Dacă bebelușul nu suge sau a fost alimentat preponderent cu biberonul, de cele mai multe ori va refuza un sân angorjat. Este important însă să scoți laptele folosind mulsul manual și pompa, electrică de preferință.

Cum faci? Întâi inmoi puțin areola, după cum am descris mai sus. Pompa pusă pe un sân extrem de angorjat poate leza mamelonul. Este benefic să faci un duș fierbinte , cu apa curgând între omoplați, astfel încât căldura să radieze către sâni. Atenție: nu se aplică fierbinte direct pe sâni, nu vei face decât să mărești edemul, mai ales în cazul unei nașterii prin operație cezariană. Altfel spus,  toate fluidele acumulate în organism in urma administrării de perfuzii vor accentua umflarea sânilor. De dorit este ca aceste fluide să fie drenate înapoi, spre axila si torace, nu să se strângă către areolă. Pentru a preveni accentuarea edemului, masajul se face circular, blând, pe zonele întărite. Iar dacă sânul este foarte tare și este prea dureros să masezi pe zonele tari, poți lua sânul între mâini aplicând mișcări blânde, de du- te vino sau cu podul palmei, către zona axilei. Nu uita, orice masaj al sânilor trebuie să fie blând. 

Metode precum cele în care mama se săpunește bine si cineva o trage de sâni de la baza în jos sau cea în care se aplică o seringă cu zona netedă pe mamelon și se trage brutal, ambele în scopul de extrage laptele-  sunt nu doar traumatizante pentru sâni și pentru mama, dar și ineficiente. Nu de puține ori am întâlnit mămici care prezentau răni din cauza unor metode abuzive de a ” trata” angorjarea sânilor. Nu uita: niciodată nu lăsa pe nimeni să-ți traumatizeze sânii.

Nu în ultimul rând, poți folosi varza pentru a ajuta la ameliorarea durerii și pentru a încetini creșterea rapidă a volumului de lapte. Varza conține fitoestrogen ce inhibă lactația, din acest motiv folosirea ei se face  temporar, doar in perioada critică. Masează bine foile de varza pentru a scoate sucurile din nervuri, apoi aplică pe sâni până ce frunza e uscată. Frunzele de varză se pot ține și la frigider, astfel în momentul aplicării atât senzația de rece, dar și efectul de vasoconstricție va ajuta la ameliorarea simptomelor neplăcute.

Ca ultima idee, aș vrea să-ti reamintesc că furia laptelui poate fi prevenită.

Dacă totuși angorjarea patologica s-a instalat, e semn ca alăptarea nu funcționează corect. Așadar este momentul oportun pentru a apela la un consultant în lactație care te poate ajuta atât ca să depășești momentul de criză, dar și pentru a te ajuta să-ți alăptezi corect puiul nou- născut.

Distribuie

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Deschide conversația
Contactează-mă!
Scan the code
Bună 👋
Cum te pot ajuta?