Înainte de a rămâne însărcinată, te gândești în general prea puțin la modul în care vei naște sau la ce tip de educație ai dori să oferi bebelușului tău.
Însă când apare o sarcină, gândurile si emoțiile legate de momentul în care îți vei ține puiul în brațe vor predomina. Te ocupi să găsești cele mai potrivite hăinuțe pentru nou-născuți, pătuț, jucării sofisticate. Cauți recenzii pe internet legate de cel mai performant cărucior. Poate chiar comanzi un sistem de purtare după o perioadă de informare intensivă. Iei legătura cu un fotograf care să imortalizeze perioada în care ai burtică. Și faci poate primele planuri pentru petrecerea de botez.
Pe măsură ce trec primele luni de sarcină, inevitabil alegi un medic cu care simți că rezonezi, care te îndrumă ținând cont de particularitățile tale și ale sarcinii. Poate te conectezi și cu alți specialiști. Împreună cu aceștia conturezi un plan de naștere: unde/cum vei naște, vei avea sau nu însoțitor în timpul nașterii sau pe perioada spitalizării.
Undeva pe acest parcurs apare și ideea de alăptare. Te întreabă o prietenă dacă vei alăpta și îți spui poate :”voi vedea atunci”. Sau îți trece prin cap că nici mama nu te-a alăptat sau te-a alăptat până la trei luni, apoi deși si-a dorit, știe ea că nu a mai avut lapte. Există sigur cineva care îți va povesti că a avut un nou-născut ”leneș”, care ”nu dorea să fie alăptat”. Sunt atâtea povești, încât ajungi să crezi că alăptarea este doar pentru unele mame cu adevărat norocoase.
Sau poate faci parte din categoria femeilor încrezătoare în Mama Natura si nu concepi să nu alăptezi. Dar ce atâta pregătire, e natural , e instinctiv, câte cursuri de naștere și alăptare a mai făcut bunica?! Și a născut și alăptat muuulți copii.
Cu trecerea anilor studiul lactației și al alăptării a evoluat, iar acum știm că nu există nou-născuti leneși, nu există lapte matern care să nu fie bun, laptele matern nu dispare. Iar când nou-născutul nu suge la sân, deși este încurajat și ajutat să facă, este pentru că nu poate. Există o cauză ce trebuie identificată și rezolvată. Știai lucrurile acestea?
Pe de altă parte, modul în care au loc nașterile este diferit față de trecut,când năsteau bunicile noastre. Medicalizarea acestora, uneori excesivă, dar și travaliile lungi, nașterile asistate, expulziile grele, îndelungate- toate acestea pot influența alăptarea.
Așadar, ce este planul de alăptare?
Planul de alăptare se bazează pe istoricul tău medical, emoțional , pe particularitățile tale fiziologice și anatomice.
Consultantul în lactație, împreună cu tine:
- Va evalua anatomia sânului și riscul existenței unei hipoplazii mamare care poate impacta capacitatea de a produce suficient lapte matern
- Va examina mameloanele pentru a stabili dacă sunt ombilicate în mod real
- Veți discuta eventualele diagnostice ce pot influența producția de lapte, dar și debutul lactației din zilele 3-4 post-partum
- Veți discuta modul în care decurge în mod obișnuit alăptarea în funcție de tipul de naștere ales, dar și opțiunile în cazul în care nașterea va avea loc în mod diferit
- Veți discuta opțiunile în cazul în care bebelușul nu se va atașa imediat dupa naștere, metodele de suplimentare prietenoase cu alăptarea
- Veti aborda alăptarea în funcție de diferite situații specifice nou-născutului: în caz de naștere prematură, restricție de creștere, hipoglicemie și altele
- Veți discuta despre transformările prin care trece organismul în timpul sarcinii și la ce să te aștepți după naștere
- Vei afla despre comportamentul normal și nevoile unui nou-născut alăptat- tiparul de somn al nou-născutului în maternitate și în zilele următoare, plânsul, icterul sunt câteva dintre ele.
- Vei afla cum arată o atașare corectă la sân și cum să o obții
- Vei putea identifica semnele unei alăptări eficiente
- Și multe altele în funcție de specificul fiecărei situații
Altfel zis, planul de alăptare îl reprezintă obiectivul tău în ceea ce privește modul în care dorești să-ți hrănești puiul și metodele prin care îți poți atinge acest obiectiv.
Nu aștepta nașterea ca să te informezi! Furtuna emoțională și hormonală post-partum pot transforma primele zile de maternitate într-o perioadă plină de îndoieli, griji si vulnerabilitate.
O mămică informată este o mămică puternică, încrezătoare, calmă, care transmite energie si pozitivitate puiului său aflat la început de drum!