În cazul alăptării nu poți măsura exact cât lapte ingerează bebelușul la fiecare masă, așa cum poți face atunci când suplimentezi cu un biberon, caz în care cantitatea de lapte consumată poate fi monitorizată . Aparent ,în cazul alăptării nu poți controla cât mănâncă bebe, așadar poate să apară teamă că acesta nu se hrăneste suficient. Mai ales în prima perioadă de după naștere, când nou-născutul stă foarte mult la sân, pot apărea semne de îndoială privind modul în care acesta se alimentează. Uneori întrebările celor din familie, bine intenționați de altfel, sau recomandările unui medic care nu este abilitat să evalueze o sesiune de alăptare, te pot determina să suplimentezi nou-născutul, deși nu îți dorești acest lucru și nici nu este necesar.
Dar dacă ți-as spune că există indicatori care îți pot indica cu certitudine faptul că bebelușul tău mănâncă suficient?
Așadar, ca să știi că alăptarea funcționează și că bebelușul tău este sătul, trebuie să urmărești :
- Să aibă măcar 7-8 sesiuni de alăptare în 24h în primele săptămâni după naștere
- Suptul să fie preponderent nutritiv( adică să auzi înghitituri în timpul alăptării). Atenție: în perioada de colostru este posibil ca un nou-născut să sugă și de 5-6-7 ori și să înghită 1 dată- e suficient. Învată încă să coordoneze suptul-înghițitul-respiratul. Timpul pe care îl petrece un bebeluș la sân nu este relevant. Ceea ce ne interesează este eficiența. O dată cu mărirea volumului de lapte din ziua trei-patru, ar trebui să auzi un înghițit la maxim două supturi. Asta înseamnă un supt eficient.
- ALĂPTAREA NU TREBUIE SĂ DOARĂ!!! Indiferent de ce ți-ar spune poate alții, alăptarea trebuie sa fie confortabila. Durerea, ragadele, sângerările la nivelul sânului nu sunt normale, ci indica o atașare superficială. Atașarea superficiala înseamnă ca nu doar mama suferă, dar de cele mai multe ori nici bebelușul nu face transfer de lapte eficient. Motivele pentru care alăptarea este inconfortabilă trebuie explorate – și aici intervine rolul consultantului în alăptare.
- Bebelușul bifează indicatorii de scaun si urină, conform vârstei sale. Pe principiul ” dacă intră, trebuie să iasă”, dacă mănâncă, înseamnă că va avea suficiente scaune murdare și ude. Poți citi și articolul ”Urina nou-născutului. Ce e normal și când ne îngrijorăm”.
- Bebelușul alăptat exclusiv se trezește măcar o dată pe noapte în primele săptămâni de viată, pentru a suge
- Bebelușul câștigă în greutate- în jurul zilei 10, maxim ziua 14 post-partum trebuie să își redobândească greutatea de la naștere. Ulterior creșterea in greutate a bebelușului trebuie sa fie monitorizată după graficele de creștere OMS ale copilului alăptat. Bebelușul alăptat exclusiv nu va creste in greutate identic cu bebelușul hrănit cu formulă.
Dacă acești parametrii nu sunt conformi, de cele mai multe ori alăptarea nu este eficientă. În acest caz, este momentul să contactezi consultantul în alăptare dacă tu și bebelușul tău nu bifați concomitent toate punctele de mai sus.
Pentru a afla cum se desfășoară o consultație în alăptare sau pentru a stabili o programare online sau în orașul Constanța și zonele limitrofe, te invit să citești secțiunea ”Servicii”.