Ce sunt mameloanele de silicon
Mameloanele artificiale sunt protecții pentru sân din silicon care se folosesc în timpul unei alăptări. Multe proaspete mămici primesc mameloane din silicon cu prea multă ușurință, substituindu-se astfel găsirea și rezolvarea problemei de fond. Este un motiv pentru care aceste elemente au devenit un subiect controversat, unele mămici respingând ideea folosirii lor în orice circumstanță. Pe principiul că un bebeluș aflat la sân, chiar și cu mameloane artificiale, reprezintă o situație mult mai de dorit decât un bebeluș care nu se afla la sânul mamei, se poate afirma că introducerea lor poate fi uneori salvatoare pentru alăptare.
E important de menționat încă de la început că mameloanele de silicon intervin în cursul firesc al alăptării și, ca orice intervenție, se folosesc doar după ce este stabilită cauza care a dus la necesitatea intervenției, pe termen cât mai scurt și la recomandarea unui consultant în alăptare. Introducerea acestora aleatoriu și/sau de rutină poate întârzia identificarea problemelor care se ascund în spatele unui supt defectuos și rezulta într-o exacerbare a acestora.
Așadar, când poate fi utilă introducerea acestora?
Probabil cea mai des întâlnită situație o reprezintă existența mameloanele plate sau ombilicate, inelastice, fibroase. Atașarea bebelusului la sân nu se face de mamelon, ci de areolă, iar mamele care au această configurație a sânului pot alăpta cu succes, adoptând de exemplu poziția de alăptare biologică- semiînclinat pe spate pentru a obține o atașare mai adâncă. Totuși mameloanele de silicon pot fi de ajutor cand atașarea nu poate fi îmbunătățită, s-au încercat diferite poziții și mama e pe cale să înțarce brusc. Totodată pot îmbunătăți elasticitatea mameloanelor mamei , da acestora o formă mai ușor de gestionat de gurița bebelușului sau pot stimula palatul înalt al copilului atunci când mamelonul mamei nu o face în mod suficient.
Cand sunt eficiente mameloanele de silicon?
Mameloanele artificiale se dovedesc foarte eficiente în cazul bebelușilor născuți prematur, al celor cu un supt slab, dezorganizat, hipotonici , care nu pot menține deloc sau pentru suficient timp atașarea la sân. În cazul prematurilor folosirea mameloanelor artificiale poate fi mai de durată, în funcție de gradul de prematuritate, iar studiile au demonstrat fără echivoc că are ca rezultat cresterea volumului de lapte transferat.
Mameloanele de silicon și-au dovedit eficiența și în anumite situații când se dorește trecerea bebelușului de la hrănirea cu biberon la cea la sân, situație când refuzul bebelușului de a fi alăptat este cauzat de confuzia dintre tetină și sân. Dacă suplimentarea s-a facut din diverse motive cu formulă de lapte, intervenția poate fi utilă și prin faptul că facilitează creșterea producției de lapte a mamei, tinând bebelușul la sân în tot acest timp în care i se oferă încă formulă ( se poate alăpta folosind un tub sub mamelonul de silicon).
În practică se impune de multe ori folosirea mameloanelor de silicon și în cazul când mama are răni pe sân care fac alăptarea dureroasă sau care expun mama la complicații, precum infecțiile. Să nu uitam însă ca aceasta este doar o soluție de moment ce poate ușura momentul alăptării pentru mamă, cel mai important lucru este însă sa fie stabilit și corectat motivul apariției durerii si al rănilor.
Frenul restrictiv si mameloanele artificiale
Existența unui fren restrictiv care duce la un supt ineficient poate fi un motiv pentru a recomanda mameloanele artificiale. În unele cazuri bebelușul nu se poate hrăni eficient din cauza unui fren restrictiv, ceea ce duce la o scădere în timp a producției de lapte și la o creștere insuficientă în greutate a bebelușului. Totodată incapacitatea de a-și folosi limba în mod eficient îl poate determina pe copil să-și creeze anumite sisteme compensatorii pentru a-și putea extrage cantitatea de lapte de care are nevoie. Un astfel de sistem compensatoriu poate avea ca rezultat un supt ce lezează sânul mamei și îi creează durere la alăptare. Așadar, mameloanele de silicon pot fi recomandate ca măsura provizorie, până când problema frenului restrictiv este rezolvată.
Hiperlactația si mameloanele de silicon
Foarte rar mameloanele de silicon se folosesc pentru a rezolva problema hiperlacțatiei sau pentru a ajuta bebelușul să facă fața unui efect de ejecție al laptelui foarte puternic. Există însă alte metode mai nimerite pentru a ajuta diada ce se confruntă cu aceste dificultăți, iar superproducția este oricum un aspect asupra căruia este indicat să intervenim doar după primele săptămâni de viață, când în mod normal producția de lapte se calibrează după nevoile bebelușului.
Alte situatii speciale
Există și alte situații cu adevărat speciale când mameloanele de silicon pot fi considerate de ajutor în alăptare, pe termen mai scurt sau mai lung. Printre acestea pot fi menționate cele ce au ca rezultat traumele de la naștere ( de ex: folosirea forcepsului), aversiunea orală a bebelușului care se traduce printr-un supt excesiv de viguros, anumite anomalii mai rare ale cavitații bucale de tipul despicăturii de palat sau a micrognației sau probleme ale sistemului respirator superior.
Important de reținut
Nu se poate spune prea des despre protecțiile din silicon că trebuie folosite doar la indicația unui consultant în alăptare. În practică, în cele mai multe cazuri mameloanele din silicon sunt folosite incorect și în mod inutil, ceea ce duce la escaladarea problemelor către canale înfundate, zone dureroase pe sân, scăderea producției de lapte și o creștere inadecvată în greutate a bebelușului. În cadrul consilierii în alăptare, mămica va primi atunci când e cazul, o dată cu indicația de a fi introduse, și recomandări referitoare la tipul de mameloane artificiale potrivite, modul de aplicare, atașarea corectă a bebelușului la sânul cu protecție, tocmai pentru a evita crearea unor situații dificile cauzate de acest tip de intervenție.
Alina Iliescu- consultant in lactație acreditat international- IBCLC