La început de drum cu bebelușul tău

Imediat după naștere vei primi indicații, recomandări și sfaturi. În vreme ce unele sunt avizate, bazate pe dovezi stiințifice, altele se bazează pe mituri sau pe practici învechite ce îngreunează debutul relatiei de atașament dintre tine si bebelușul tău, respectiv al alăptării.

Hai sa vedem împreună ce merită știut în primele 48h pentru ca avea un start bun în alăptare

1. Este important ca bebelușul să fie pus pe pieptul tău și lăsat să sugă cât mai curând după naștere , ideal în prima jumătate de oră.

2. Dacă starea ta sau a bebelușului nu permit să fiți împreună din primul moment, încearcă să inițiezi alăptarea imediat ce acest lucru este posibil

3. Este important ca nou- născutul să rămană în contact piele pe piele cu tine cât de mult timp posibil în orele și în zilele imediat post-partum

4. Chiar și în cazul cezarienei, nou-născutul poate și este indicat să fie adus cât mai repede în contact piele pe piele cu tine și pus la sân pentru a iniția alăptarea

5. După operația cezariană te vei simți poate nesigură sau te vei îndoi de capacitatea ta fizică de a face față nevoilor bebelușul. Cere ajutorul pentru a-l pune la sân. Pentru moment, este tot ce are nevoie, iar poziția de alăptare biologică iți va fi de folos.

6. După primele ore de activitate, majoritatea bebelușilor vor avea un somn lung, profund, chiar și de câteva ore. În acest interval orice stimulare a bebelușului poate rămâne fără răspuns. Este un comportament normal. După trezire ne așteptăm ca bebelușul să sugă foarte des.

7. În primele zile nou- născutul trebuie să fie alăptat de minim 10-12ori/zi. Un nou-născut la termen , sănătos va avea o evoluție optimă atât timp cât i-se asigură acces nelimitat la sân,  o atașare eficientă și contact piele pe piele( atenție, nu piele pe scutec)

8. O parte din medicamentele administrate  în timpul travaliului ( epidurală, calmante) ajung transplacentar la făt și îi pot induce nou- născutului starea de somnolență pentru un timp.

9. Este important ca nou- născutul să rămână în proximitatea sânului încă din prima noapte. Acest lucru îi va asigura o stare de confort, iar suptul frecvent va stimula secreția de lapte

10. Alăptarea nu trebuie să doară.Totuși, mai ales la prima naștere, sânii pot deveni sensibili la primele alăptări. Este bine ca  bagajul de naștere să conțină  lanolină purificată sau ulei de cocos bio. Ambele sunt naturale și nu trebuie îndepărtate de pe sân înainte de alăptare.

11. Este posibil ca la câteva ore după naștere să te simți obosită. Încearcă să alăptezi într-o poziție care te ajută să te odihnești simultan cu bebelușul.

12. Poate vei fi sfatuită/tentată să lași nou- născutul la creșă, în grija cadrelor medicale, în prima noapte după naștere pentru a te odihni. Odată despărțiți, nu te vei odihni neapărat mai bine. Hormonii de la naștere vor ține organismul într-o stare de veghe si vigilență. În schimb, dacă vei alege să petreci noaptea cu bebelușul vei putea avea parte de reprize de somn de calitate, chiar dacă mai scurte.

13. Pompatul de lapte matern nu se recomandă în primele 48de ore. Canalele galactofore nu au nevoie să fie desfundate /deblocate . În această fază a lactației, laptele matern este vâscos și curge in cantități mici, motiv pentru care a apărut ideea că este nevoie de măsuri suplimentare pentru a fi extras din sân cu succes. În realitate, bebelusul poate face asta în mod natural în cel mai eficient mod.

În caz de prematuritate / boală a bebelușului sau în situația în care vei fi despărțită de puiul tău pe o perioadă mai lungă de timp,  este indicat să începi să alternezi exprimarea manuală cu pompatul imediat ce este posibil .

Practic, rolul pompei în aceste cazuri este de a înlocui suptul bebelușului.

14. Colostrul este disponibil  în cantitați mici , dar este perfect adaptat nevoilor bebelușului în primele zile de viață. Nu suplimenta în primele zile pentru că astepți “ să vină laptele”. Colostrul este lapte matern și este disponibil încă de la naștere. Începând cu ziua 3-4 post-partum se va face tranziția către laptele matur, o dată cu creșterea stomacului bebelușului.

15. Există situații când prin muls manual o proaspătă mămică nu poate obține picături de colostru. Cantitatea de lapte pe care o putem exprima nu este echivalentă și nici nu indică cantitatea de lapte secretată de glanda mamară. Altfel spus, un bebeluș este astfel înzestrat de natură încât să poată extrage laptele din sân în mod eficient. Pompa și exprimatul de lapte nu pot face același lucru cu aceeași eficacitate.

16. Suplimentarea cu formula de lapte nu este necesară decât în cazuri speciale. Cere sfatul unui consultant acreditat în lactație pentru a identifica situațiile ce pot necesita suplimentare

17. Toți bebelușii au reflexul și iși doresc să sugă.

Dacă bebelușul tău este inactiv la sân, somnolent în majoritatea timpului, greu de stimulat, nu se poate atașa, trebuie investigată situația .Suplimentarea la biberon nu va rezolva cauza, ci o poate amplifica.

18. Atunci cand se impune, suplimentarea bebelușul se face în mod ideal cu lapte matern. În primele 24h este suficient să te mulgi în gurița lui . Sau intr-o linguriță/ seringă. Un bebelușul alăptat mănâncă o linguriță de lapte/ masă în prima zi de viață.

19. Cu cât un bebelușul este lăsat să vină pe lume atunci când dorește, cu atât adaptarea lui la viața extrauterină și respectiv alăptatul vor fi mai line

20. Bebelușii aduși pe lume programat, cu câteva săptămâni înaintea termenului natural pot avea instinctele mai ” amorțite” în prima zi de viață

21. În primele zile foamea nu este principalul motiv de plâns al bebelușului tău. Un nou-născut experimentează senzații noi și intense pe care nu le poate exprima în alte moduri

22. Atașarea corectă este foarte importantă încă de la început. Informează-te despre modul în care poți obține o atașare bună. Ai răbdare cu tine și cu bebelușul până găsiți pozitia optimă. Cere ajutor când simți că lucrurile nu sunt așa cum trebuie. O atașare corectă va asigura un transfer eficient de lapte și o alăptare fără durere.

23. Scăderea în greutate a bebelușului este normală în primele 3 zile. În cazul operației cezariane scăderea poate fi mai accentuată. Fluidele IV primite de mamă vor ajunge și la făt, iar în prima zi de viață, prin diureză , acesta va elimina majoritatea acestor fluide

24. În viața intrauterină bebelușii își folosesc foarte mult mănuțele, își ating fața și gura cu ele înainte de a inghiți lichid amniotic. După naștere, având simțul vizual slab dezvoltat, mănutele ii ajuta să se ghideze. În general, dar mai ales în cazul unui bebeluș care are dificultăți la atașare, este esențial să lăsăm mânuțele libere. Cu ele vor putea localiza mamelonul , stimulând totodată creșterea nivelului de oxitocină

25. Calitatea și cantitatea colostrului nu au legătură cu cât sau ce mănânci/bei. Nici instalarea laptelui de tranzitie/matern nu este conditionată de factori alimentari, ci este controlată endocrin ( hormonal).

26. Urmărește indicatorii de scaun si urina pentru a afla dacă nou- nascutul se hrănește suficient.

Dacă din diverse motive bebelușul tău a primit supliment de formulă sau tetine în primele zile de viață și tu îți dorești să alăptezi exclusiv , NU RENUNȚA. Se găsesc soluții pentru a-ți atinge obiectivul. Atunci când e cazul, cere ajutor cât mai repede posibil pentru a reuși.

Distribuie

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Deschide conversația
Contactează-mă!
Scan the code
Bună 👋
Cum te pot ajuta?