Atunci când ”mai puțin” este ”cât trebuie”…

Cererea de hrană a nou-născutului este strâns legată de capacitatea stomacului său în primele zile post partum. Pentru a înțelege aceast fenomen, este important să înțelegem mai întâi diferența dintre capacitatea fiziologică și capacitatea anatomică a stomacului. Capacitatea fiziologică se referă la cantitatea de hrană pe care o putem ingera în mod confortabil la fiecare masă.  În cazul nou- născutului,  aceasta este în medie de  5ml, în funcție  de greutatea și de vârsta gestațională la naștere. Capacitatea anatomică are în vedere cât poate cuprinde stomacul la maxim, intins fiind, și ajunge în medie la aproximativ 32 ml. Iată de ce, în primele zile de viață, cantitățile reduse de colostru secretate de glanda mamară sunt perfect adaptate la nevoia de hrană a bebelușului. După a patra zi postpartum capacitatea fiziologică și cea anatomică cresc considerabil, iar dacă până la acest moment a existat transfer de lapte , instalarea lactației mature va asigura necesarul pentru cererea sporită.

Așadar, un bebelus alăptat are nevoie și primește doar o cantitate redusă de lapte la sân imediat post-partum. În cazul în care același bebeluș este suplimentat cu formulă,  ar putea mânca chiar și de 6 ori cantitatea pe care ar trebui să o primească în mod natural, pentru că  anatomic acest lucru ar fi posibil. Odată revenit la sân nou-născutul se va aștepta la aceeași cantitate sporită și va deveni nemulțumit de ce poate obține prin supt. De cele mai multe ori acesta este începutul unui cerc vicios : mama suplimentează din nou pentru a-și  liniști puiul, cantitatea crește iar sânul nestimulat suficient nu se calibrează la nevoile bebelușului. Pe termen mediu și lung, producția de lapte scade.

Laptele matern se digeră ușor și rapid, mai precis, durează mai puțin de o oră ca jumătate din laptele ingerat să fie evacuat din stomac. În cazul suplimentării cu formulă timpul de evacuare gastrică este mai îndelungat. Așadar, este normal ca nou-născutul alăptat să fie flămând mai devreme decât cel care primește supliment de formulă și să aibă reprize de somn mai scurte.

Frecvența cu care puiul de om vine la sân în perioada imediat următoare nașterii se explică și prin nevoile afective ale bebelușului care caută căldură umană, senzațiile familiare din burtică, dragoste și răspuns prompt la orice emoție. Și despre asta, într-un articol viitor….

Alina Iliescu- consultant în lactație acreditat internațional -IBCLC

Distribuie

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Deschide conversația
Contactează-mă!
Scan the code
Bună 👋
Cum te pot ajuta?